Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Základní péče o minerály a minerální korálky

Aby vám vaše korálky a šperky z minerálů vydržely, co nejdéle je potřeba se o ně náležitě starat. A to, ať už věříte na jejich esoterické účinky nebo ne. Každý minerál má své přírodní vlastnosti -  tvrdost, křehkost nebo citlivost, které se mohou časem narušit nebo poškodit. Aby k tomu nedošlo, dáme vám několik tipů, jak se o ně správně starat. 

1. Jak náramky nosit a uchovávat 

Náramky z minerálních kamenů můžete nosit každý den. Pokud je nosíte kvůli účinkům, které minerály mají nebo jejich sílu chcete využít k dosažení nějakého cíle, doporučujeme, abyste je nosili každý den. Většinou sami poznáte, kdy je chcete mít s sebou, a kdy je naopak necháte doma. Pokud náramek zrovna nemáte na sobě, doporučujeme jej skladovat ve šperkovnici, látkovém sáčku, šuplíku nebo kdekoliv na tmavém místě. Na přímém světle by korálky mohly blednout a ztrácet barvu. Některé druhy, jako například Tyrkys nebo Růženín jsou na blednutí díky slunečnímu záření velmi náchylné. Dejte si také pozor, aby se vám minerály nepoškrábaly o jiné šperky.

2. Jak minerály čistit

Čisté minerály jsou zárukou nejen hezkého vzhledu, ale také jejich dobrého fungování a dlouhé životnosti. Dejte si pozor na styk minerálů s chemikáliemi (například při úklidu) nebo s krémy a parfémy. Jejich působení by povrch minerálů mohlo narušit. Většinu minerálů můžete čistit pod proudem vlažné vody. Náramek promněte mezi prsty pod proudem vlažné vody a následně jej osušte bavlněným kapesníkem nebo je nechte oschnout. Tím odstraníte všechny nečistoty a mastnotu. Takto vyčištěný náramek můžete ihned nosit nebo jej uschovat do šperkovnice.

Jak jednotlivé minerály čistit najdete v popisu našich produktů nebo v článcích na blogu.

3. Kdy náramky raději sundávat

Náramky z minerálů doporučujeme sundávat ve chvílích, kdy by se mohl minerál nějakým způsobem poškodit. Jedná se například o úklid, kdy používáme chemikálie nebo chvíle, kdy by minerálům mohl hrozit náraz či spadnutí na zem (např. při sportu, stěhování atd.). 

Některé minerály by neměly přijít do styku s vodou. Jedná se o Malachit, Selenit, Fluorit, Rodonit, Lepidolit, Kalcit a Hematit. Malachit je mírně jedovatý a ve vodě svoji jedovatou látku vypouští. Z tohoto důvodu se s ním raději nekoupejte a vodu v žádném případě nepijte.

Na minerály je také potřeba myslet na slunci. Některé z nich mohou mírně blednout a například Ametyst bychom měli před ostrým slunečním zářením úplně ochránit.

Dámský náramek z minerálů, Achát, Opál Přírodní achát - korálky, praskané, červené