Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Jaké pomůcky budete na korálkování potřebovat?

Korálkování je relaxační a zábavná činnost. Občas ale může, především u začátečníků dojít k drobnému trápení. Například kvůli tomu, že neví jaký nástroj na co používat. Abychom tomu předcházeli, připravili jsme si pro vás jednoduchý seznam pomůcek, které práci s korálkami ulehčí nebo bez kterých se neobejdete.

Bižuterní nůžky

Bižuterní nůžky jsou základní pomůckou, kterou budete při výrobě náramků/šperků na elastomeru či jiném návlekovém materiálu potřebovat. Pro ustřihnutí nepotřebných konců lze samozřejmě použít i klasické nůžky na papír. Bižuterní nůžky mají ale oproti nim mnohé výhody. Obyčejné nůžky se nedostanou tak blízko k uzlíku. Naopak bižuterní jsou vyrobeny tak, aby se co nejlépe a nejblíže dostali přesně tam, kam potřebujete. Výhodou také je, že jejich čepele jsou vyrobeny přímo na míru bižuterním návlekovým materiálům, takže vám vydrží ostré opravdu dlouho. Lze je využít i pro přestřihnutí hedvábných a jiných nití. Zde pak bižuterní nůžky zaručí, že se konce nebudou třepit.

bižuterní nůžky

Úložné boxy na korálky

Při větším množství korálků přijde více než vhod, mít je uložené na jednom místě, ze kterého se vám nikam nerozkutálí. Box také zaručí, že korálky vždy najdete na jednom místě pospolu a nemusíte je hledat všude možně. Navíc se vám jednotlivé druhy nesmíchají. Boxy s víkem pak usnadní práci při cestování s korálkami a také zabrání případným ztrátám korálků při rozsypání.

box na korálky úložný box na korálky box na korálky

Ploché ketlovací kleště

Před první prací se spojovacími kroužky, řetízky a afroháčky je potřeba zařadit do své výbavy alespoň tyto základní kleště. Díky nim si ušetříte spoustu času i nervů s ohýbáním nebo otevíráním a uzavíráním různých komponentů. Ploché ketlovací kleště jsou vhodné pro vytváření jednoduchých šperků nebo dekorací s různými komponenty. Mimo jiné se dají pro začátek využít i ke drátkování a ketlování z různých drátků. V tomto případě k nim doporučujeme přidat ještě štípací ketlovací kleště.

Kombinované ketlovací kleště

Kombinované ploché ketlovací kleště jsou ještě o něco více multifunkční. Umožňují lepší manipulaci s tvrdými materiály, jako jsou například tlustší bižuterní drátky. Uprostřed kleští se nachází část, která vám pomůže uštípnout drátek či řetízek a pak ho pomocí plochých kleští dále upravovat. 
Kombinované kleště jsou skvělé pro začátečníky nebo pro prvotní práci s materiálem. Při složitějších výtvorech doporučujeme pořídit každé kleštičky zvlášť. Kombinované kleště se více opotřebovávají a je dříve potřeba jejich výměna.

Kombinované ketlovací kleště Kombinované ketlovací kleště

Podložky na korálkování

Podložky jsou skvělé pomocnice při tvorbě vlastního originálního designu šperků. Díky podložkám můžete jednoduše předejít nechtěnému vzhledu šperků a tím i případnému plýtvání materiálem. Naopak si na nich můžete vše předpřipravit, takže budete přesně vidět, jak bude daný šperk vypadat. Korálky na podložce krásně drží a nestane se, že by se rozkutálely. Na našich korálkovacích podložkách se také nachází “mističky”, do kterých si můžete uložit přebytečné korálky, které do daného šperku už nebudete potřebovat. A pracovat tak jen s podložkou, bez dlouhého hledání korálků všude po stole nebo i pod ním.

Návlekový materiál

Návlekového materiálu je celá řada. Dělí se nejčastěji podle druhu, tloušťky, barvy a podle šperku, na který se používá. Pro výrobu náramků se nejčastěji používá elastomer či elastická lycra. Výhodou elastomeru je, že se netřepí a tak nedojde k případnému roztřepení při dlouhodobém nošení náramku.
Mezi nejčastěji používané návlekové materiály patří elastomer, nylon, kůže, silon a elastická lycra.
Pro začátečníky a děti je vhodná lycra. Je dostupná v mnoha barvách a délkách. To může být výhrou například pro začátečníky, kteří si chtějí korálkování vyzkoušet. Její nevýhodou je krátká životnost. Lehce se vytahá a může brzy prasknout.
Bez nutnosti použití jakýchkoliv nástrojů můžeme korálky navlékat na voskovanou šňůrku. Výhodou voskované šňůry je její tvrdost a odolnost vůči roztržení. Její nevýhodou je, že díky své tloušťce na ni nelze navlékat drobné korálky s malým průvlekem a není elastická.
Na navlékání lze využít i drátek. Vyrábí se v různých sílách, pevnostech i barevném provedení. My v nabídce máme paměťové dráty, který jsou svým rozměrem vhodné hlavně na výrobu náramků. Jen pozor, je na ně potřeba kvalitní nářadí - zejména kvalitní štípací kleště.
Více o návlekovém materiálu se určitě rozepíšeme v některém z následujících článků.

elastomer  lycra voskovaná nit paměťový drát

Korálkovací jehly

Tyto jehly se liší od těch šicích hlavně jejich délkou a tloušťkou. Korálkovací jehly s velkým okem jsou delší a jak název napovídá, mají jedno velké oko. Díky své tloušťce jsou skvělé na navlékání korálků všech velikostí. Navlečení návlekového materiálu je kvůli velkému oku velice jednoduché. Prsty zatlačíte na oba konce současně, očko se tím roztáhne a provlékne se nit. Nestane se vám tedy, že se budete, dlouhou dobu snažit elastomer provléct malinkým okem, jako u klasické jehly. Když pak přestanete tlačit, jehla očko zase stáhne a nit pevně chytí. Podrobný popis, jak s jehlou pracovat najdete v našem článku Jak navlékat korálky pomocí korálkovací jehly.
Na našem e-shopu najdete tyto korálkovací jehly hned ve 4 různých délkách.

korálkovací jehla korálkovací jehla s velkým okempoužití korálkovací jehly

Mimo tyto pomůcky existuje spousta jiných, užitečných, které dokáží usnadnit práci. V tomto článku jsme vám ale chtěli představit ty základní. Určitě si na začátek můžete například pořídit různé knihy s návody a inspirací, kde je vždy uvedeno vše potřebné pro daný návod. 
Doufáme, že vám článek při tvoření pomůže a vy si tak budete moct žít ještě větší relax a tvoření si pořádně užít.