Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Jak si vybrat správnou přízi na macramé

Technika macramé je hit, který už pár let koluje Instagramem a Pinterestem. V podstatě je to technika textilní výroby, na kterou není potřeba žádného speciálního vybavení, a proto je tak snadno dostupná pro všechny, kteří si chtějí něco pěkného vyrobit. 

Macramé, neboli česky drhání, je velmi starý způsob zpracování vláken pomocí ručního uzlíkování. Uvádí se, že ji vymysleli staří Arabové. Díky maurské okupaci Pyrenejského poloostrova, která započala v 8. století, se dostala technika macramé do Evropy. Její název je odvozen od slova migramah (= okrasný lem) nebo magrama (=vyšívaný ubrousek). 

Technikou drhání se dá vyrobit téměř cokoliv. Nejčastěji se setkáváme s bytovými dekoracemi jako jsou závěsná díla, závěsy na květináče, prostírání, běhouny na stůl či potahy na polštářky. S těmito výrobky se asi setkáváme nejčastěji, ale používá se také na výrobu šperků, kabelek a tašek, opasků, oblečení, vlasových doplňků, k potažení čalouněného nábytku,… Pokud má člověk fantazii a trošku ví, jak s touto technikou pracovat, dá se vytvořit opravdu cokoliv.

Skvělé na této technice je, že není potřeba ničeho, co by nebylo snadno dostupné. Stačí šňůra, nůžky a třeba kousek větve. A pak tedy trošku šikovné ruce a trpělivost při učení jednotlivých uzlů. Výhodou je, že diy návodů na macramé je dnes plný internet a jsou dostupné zdarma, takže vám v cestě nestojí nic. Dokonce i na našem blogu najdete několik macramé návodů

Jak si tedy vybrat správnou přízi na macramé?

Na tuto otázku Vám stejně tento článek jednoznačně neodpoví, protože není špatná nebo dobrá příze. Je to o preferencích, a o tom, s čím se vám nejlépe pracuje. Jeden tvůrce může využívat výhradně jeden typ příze a druhý nedá dopustit na jiný a ani jeden není lepším či horším tvůrcem. Je pravda, že při začátcích je těžké odhadnout, se kterým materiálem se vám bude nejlépe pracovat, a jediné, co s tím můžete udělat, je zkoušet, zkoušet a zkoušet. Když jsem začínala s macramé já, tak jsem si přirozeně vybírala levnější materiál. Přece jenom, nevíte, jestli vás to bude bavit nebo jestli vám to vůbec půjde, proto pak tento nižší náklad bolí o trochu méně. Levnější přízi můžete využít k tréninku, a jakmile vám to už půjde pěkně od ruky, můžete přesedlat na dražší materiál. 

V tomto textu poskytnu nějaké rady a doporučení, ale konečný výběr je pouze na Vás.

„Stavebním“ materiálem každého macramé díla je příze. Jakmile zvolíte nevhodnou přízi, můžete si celý proces výroby zprotivit. Co myslím tou nevhodnou přízí? Myslím tím, že by pro váš projekt byla nevhodně elastická nebo naopak neelastická, že by byla moc úzká nebo moc široká, že by se rozmotávala, anebo by nešla rozčesat. Proto je důležité si kupovat materiál vhodný přímo na daný projekt a myslet na to. 

macrame

Jaký materiál?

Příze se vyrábí z různých materiálů a jejich příměsí – z recyklované bavlny a bio bavlny, 100% bavlny, z bavlny s příměsí (viskóza, polyester) či ze 100% polyesteru. Je jasné, že ty první dvě jmenované jsou nejdražší na trhu. Naopak ty ze stoprocentního polyesteru mohou sice zaujmout nízkou cenou, ale nejsou pro tvorbu macramé vhodné – kloužou, nedrží uzly, lesknou se,… Určitě se najde nějaký typ výrobku, na který by se daly použít, ale pro naše potřeby bych tyto úplně vynechala.

Jaký typ zvolit?

Není příze jako příze a není šňůra na macramé jako šnůra na macramé. Asi to vypadá, že je to velká věda, ale časem se určitě v celé problematice zorientujete. Na trhu se setkáme s několika typy:

Dutinka (také zvaná příze s duší nebo provázková, angl. cord nebo braided) je podobná tkaničce. Je spletena z několika vláken. Ve středu je dutá a uvnitř je provlečená polyesterovým vláknem, které zajistí to, že se v uzlu nestáhne a stále si zachová svůj objem. Umělé vlákno uvnitř tunýlku lze vyvléct a tím se příze stane poddajnější či užší, pokud ji takovou potřebujeme. Opatrně u barev a tmavých odstínů – vnitřní umělé vlákno je většinou bílé a na koncích vykukuje z tunýlku, což by nemuselo ve výsledku vypadat moc hezky. Práce s ní je snadná, nerozmotává se a netřepí se (jen drobně po odstřižení). Na úkor složitého pletení není možné tuto přízi rozčesávat. Dokáže být lehce elastická a po vyjmutí vlákna z dutinky ještě více. Pozor, některé provázkové příze vnitřní vlákno nemají. Vhodná pro začátečníky.

dutinka s duší / dutinka bez duše

macrame macrame

Špageta (angl. ribbon) je plochá, dutá příze. Je hustě tkaná, takže nejde rozčesávat a téměř se netřepí. Vzhledem k šířce může působit objemně, ale hodně se v uzlu stahují, takže jí bude větší spotřeba než např. dutinky. Díky svému tvaru vytváří zajímavý reliéf. Umí být elastická. Vhodná pro začátečníky.

macrame

Šňůra (také kroucená příze, angl. cord) je svým provedením nejjednodušší. Šňůra je vytvořená z mnoha tenkých vláken, které jsou do sebe jen stočené. Tato příze jako vhodná k téměř všem druhům macramé, protože ji můžete rozčesávat. Na rozčesávání je ideální. Není elastická. Práce s ní je trošku náročnější, protože má v oblibě se rozmotávat, hodně se třepit a nedržet „pospolu“. Ale s tím si lze jednoduše poradit, když její konce zalepíte izolepou. Také se během práce různě proměňuje tím, jak ji stahujete a jakým směrem s ní točíte. Dobré je, že ji lze zúžit – prostě odeberete pár vláken a je to. I přesto, že je s ní práce náročnější, téměř výhradně používám zrovna tento typ příze a to pro její univerzálnost. Doporučuji trošku zkušeností.

macrame

Lano (také točená šňůra, angl. rope) vzniká stočením min. 3 menších lanek v jedno lano. Velké šíře jsou stočené i z 5 lanek. Lano si svým provedením drží v uzlech objem a téměř vůbec se nestahuje, proto jsou výrobky z lana často více objemné než z jiných typů přízí. Není elastické a lze jej rozčesávat. Rozčesávám tak, že nejprve od sebe rozmotám 3 lanka a pak je postupně rozčesávám hřebínkem. Pokud byste lanka od sebe neoddělili, hřebínek by se vám zadrhával a stálo by to mnohem více úsilí a jistě i nervů. Lano je dost podobné šňůře, ale přesto se mi s ním  pracuje o trošku lépe. Výhodou je, že jdou jednotlivá lanka od sebe oddělit, takže si můžete šířku této příze přizpůsobit.  Doporučuji trošku zkušeností.

macrame

Jakou šíři zvolit?

To je zcela na vás. Základní pravidlo zní – čím tenčí, tím pracnější, tím větší spotřeba, tím jemnější vzorek. Pokud chcete drobný výrobek, zkuste šíři 2 – 3 mm. Pokud chcete naopak hodně velký a objemný výrobek, tak bych volila šíři 5 mm a více. Takový zlatý střed je ve 3 - 4 mm. Ale pozor, 3 mm lana nejsou stejné jako 3 mm šňůry. Jak jste už četli, nějaké příze se v bodech utažení zmenší a stáhnou. Můžu uvést příklad – 3mm lano je větší než 3mm šňůra a to dost výrazně, až jsem byla sama překvapená. 

Doufám, že jsem vám tímto článkem aspoň trošku pomohla při výběru příze.

Dejte nám vědět třeba na Instagramu nebo TikToku, co se chystáte udrhat z našich přízí. 

Pokud je ještě něco, s čím byste potřebovali poradit, napište nám, ať víme, čemu se věnovat v dalších článcích. :)

Autorkou článku je Manufaktera.

Doporučené produkty2