Jarní výprodej je tu! Nakupujte za zvýhodněné ceny.

Kolik kuliček je potřeba na náramek?

V minulém článku jsme vám radili, jak vypočítat délku náramku. Dnes vám poradíme, jak vypočítat počet korálků, který na náramek budete potřebovat. 

Ze všeho nejdříve potřebujete vědět délku náramku. Jak délku zjistit, najdete v našem předchozím článku "jak vypočítat délku náramku", který je plný ilustrací a podrobného popisu. Pokud už víte, jakou délku váš náramek bude mít, musíte se rozhodnout, jak velké korálky budete pro navlékání používat. 

Počet potřebných korálků zjistíte tak, že vydělíte délku náramku průměrem korálků, které se rozhodnete použít.

Pojďme si to ukázat na příkladu:
Obvod mého zápěstí je 16 cm, aby mě náramek nestahoval, potřebuji, aby byl dlouhý 17,5 cm. V prvním případě jsem se rozhodla použít korálky o průměru 8 mm. Musím tedy vypočítat 17,5/0,8, což vyjde 21,88. Na můj náramek tedy potřebuji 22 korálků o průměru 8 mm. Počet korálků doporučuji zaokrouhlovat spíše nahoru, aby vás náramek nestahoval. Případně můžete použít 21 korálků a náramek doplnit o nějaké komponenty, které budou mít v součtu 0,88 cm, pak vám bude náramek sedět úplně perfektně.

Výpočet potřebných korálků na náramek

Ve druhém případě se rozhodnu použít korálky o průměru 6 mm. Musím tedy vypočítat 17,5/0,6. Což vyjde 29,17 korálků. Pokud budu chtít náramek spíše obtáhlejší, použiji pouze 29 korálků o průměru 6 mm. Pokud jej budu chtít raději volnější, navleču korálků 30. I v tomto případě můžu použít nějaký malinký komponent, který mi 30. korálek nahradí a náramek zvětší jen o kousíček.

počet korálků na náramek, výpočet

Takto si počet kuliček můžete vypočítat pro všechny velikosti korálků. V případě korálků o velikosti 4 mm, budu dělit číslem 0,4. U korálků o velikosti 10 mm vydělím délku náramku číslem 1. 

A pokud na počty moc nejste nebo si chcete práci ulehčit, můžete použít destičky na korálkování, na které si náramek vyskládáte a jeho délku vidíte ihned. Nemusíte pak složitě přemýšlet, kolik korálků budete ještě potřebovat. Navíc, pokud používáte komponenty, je pro vás tato varianta o dost jednodušší, protože se vyhnete počtům na výměnu korálků za komponenty. 

Doufám, že Vám článek pomohl. Pokud budete chtít s něčím poradit, určitě nám napište. :)

Jana